Hej wszystkim!
Po latach użerania się z moim obecnym bankiem (nie będę wymieniał nazwy, żeby nie robić anty-reklamy) postanowiłem w końcu zmienić konto osobiste. Obecne mam od 8 lat i zwyczajnie się zestarzało - opłaty rosną, a korzyści żadnych.
Szukam nowego konta z:
- zerowymi opłatami za prowadzenie (lub łatwymi do spełnienia warunkami)
- dobrą aplikacją mobilną (to dla mnie kluczowe, prawie nie korzystam już z bankowości internetowej)
- darmowymi wypłatami z bankomatów
- szybkimi przelewami
- jakimiś bonusami na start (kto nie lubi dodatkowej kasy? 😊)
Co polecacie? W jakich bankach macie konta i jesteście zadowoleni? A czego zdecydowanie unikać?
ING Bank Śląski - zdecydowanie to mój top wybór od kilku lat.
Konto Direct masz za 0 zł jeśli wykonasz minimum 1 transakcję kartą miesięcznie. Aplikacja jest rewelacyjna - przejrzysta, szybka, ma wszystkie potrzebne funkcje (BLIK, przelewy, płatności zbliżeniowe). W ostatnim rankingu aplikacji mobilnych za maj 2025 zajęła pierwsze miejsce!
Co do wypłat z bankomatów - pierwsza wypłata miesięcznie darmowa, kolejne płatne, ale szczerze - kto dziś używa gotówki? 😉
Na start możesz zgarnąć aktualnie 500 zł w promocji "Mobilni zyskują" jeśli założysz konto przez aplikację metodą na selfie. Do tego dają oprocentowanie 6% na koncie oszczędnościowym przez 3 miesiące.
Jestem w ING od 5 lat i naprawdę nie mam się do czego przyczepić - zero problemów, super obsługa klienta, wszystko działa jak należy.
A ja polecam VeloBank!
Może nie tak znany jak giganci, ale moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do opłat. Konto za 0 zł jeśli wykonasz 5 transakcji miesięcznie (co jest łatwe do spełnienia). Karta też za 0 zł pod tym samym warunkiem.
Co najlepsze - WSZYSTKIE wypłaty z WSZYSTKICH bankomatów w Polsce są darmowe, jeśli spełnisz warunek tych 5 transakcji. To rzadkość na rynku!
Aplikacja może nie wygląda najnowocześniej, ale jest bardzo funkcjonalna i stabilna. Nigdy mi się nie zawiesiła, a używam jej codziennie.
No i co dla mnie super - mają program poleceń, gdzie obecny klient dostaje 100 zł za polecenie, a nowy 50 zł. Możesz poprosić znajomego o kod polecenia i mieć konto + ekstra kasę.
co do ING - może i aplikacja fajna, ale te opłaty za wypłaty z bankomatów mnie irytują. Jak jesteś gdzieś na prowincji i potrzebujesz kasy, to płacisz jak za zboże...
Ja jestem zadowolona z Millennium. Mam konto 360° - całkowicie darmowe bez żadnych warunków. Tak, dobrze czytacie - 0 zł za konto, 0 zł za kartę, bez żadnych gwiazdek!
Aplikacja jest bardzo intuicyjna, ma fajne funkcje jak np. "Finanse360" gdzie możesz analizować wydatki według kategorii. Dodatkowo mają teraz promocję - 650 zł za założenie konta i aktywność + oprocentowanie 6,25% na koncie oszczędnościowym.
Wypłaty z bankomatów są darmowe (tylko w bankomatach Millennium, Santander i Planet Cash), ale jak już wspomniano - kto dziś używa gotówki? Za to bardzo przydatna jest opcja wpłat gotówki w prawie każdym bankomacie Millennium.
Dla mnie wielki plus to także możliwość zarządzania subkontami walutowymi bezpośrednio w aplikacji, co bardzo się przydaje przy zakupach zagranicznych czy podróżach.